ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
May 26, 2017

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ
ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΘΕΩΔΟΣΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ

Νοτίως του χωριού κάπου 200 – 300 μέτρα έξω από την κοινότητα βρίσκεται κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου. Ένα απέριττο ξωκλησάκι βυζαντινού κτίσματος, χωρίς καμπαναριό και έχει τη μορφή ισοσκελούς σταυρού με τρούλο στη διασταύρωση.

Είναι πετρόκτιστο εξωτερικά ίσα με ένα μέτρο πάχος ο εξωτερικός τοίχος. Βρίσκεται κτισμένο σε χαμηλότερο επίπεδο από τη γη, (ένα μέτρο) και είναι περιφραγμένο από πετρόκτιστο χαμηλό τοίχος ύψους δυο ποδών.

Αν και το οικοδόμημα είναι χρόνια τώρα κτισμένο, περί τα τέλη του 12 ου με αρχές του 13 ου αιώνα, όμως παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον στο εσωτερικό του. Το εκκλησάκι φαίνεται να είναι τοιχογραφημένο. Οι αγιογραφίες χαρακτηρίζονται από την σχηματοποίηση και μονοχρωμία τους. Οι τοιχογραφίες ανήκουν στο 13 ο αιώνα και βέβαια με τα χρόνια κάποιες από αυτές έχουν φθαρεί. Το εικονοστάσι του, ξύλινο σκαλιστό όπου πλαισιώνεται με τις άγιες εικόνες. Έχει την άνεση να φιλοξενήσει ίσα με πενήντα έως εκατό πιστούς. Το εκκλησάκι λειτουργεί 3 – 4 φορές τον χρόνο.ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ / ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ