ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
May 26, 2017
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ
May 26, 2017

ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ένα χωριουδάκι με λιγοστούς κατοίκους, γύρω στους εκατό, θα το συναντήσουμε στον κύριο δρόμο Πάφου προς Λεμεσό. Σαν επισκεφθούμε την κοινότητα, στο κεντρικό δρόμο της Αχέλειας και συγκεκριμένα στο κέντρο του χωριού, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά την εκκλησία του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολύ παλιά εκκλησία, κτισμένη από το 1724, σύμφωνα με την χάραξη που υπάρχει στη δυτική είσοδο της εκκλησίας. Έχει κτίσμα βυζαντινού ρυθμού.

Ο εξωτερικός τοίχος είναι κτισμένος με πέτρα της περιοχής και φέρει 4 πόδια πλάτος. Ο τρούλος φαίνεται να είναι και αυτός ολοκληρωτικά κτισμένος από πέτρα. Ο περίβολος της εκκλησίας είναι άνετος και πλακόστρωτος.

Εσωτερικά η εκκλησία φαίνεται να διατηρεί σημαντικής αξίας εικόνες. Οι εικόνες αυτές πλαισιώνουν το εικονοστάσι του ναού και σύμφωνα με την παράδοση φαίνεται να είναι του 17 ου αιώνα και να διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Το εικονοστάσι φαίνεται να διαθέτει δύο πύλες. Την κεντρική ωραία πύλη και την βόρεια πύλη. Η εκκλησία είναι επίπεδη αν και είναι μεγάλη, φαίνεται να μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 200 πιστούς, αλλά γυναικωνίτης δεν υπάρχει.

Το Άγιο Γεώργιο γιορτάζουν στις 23 Απριλίου, όπου γίνεται μεγάλη πανήγυρις καθώς και η λιτάνευση της άγιας εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Επίσης στις 3 Νοεμβρίου, γιορτάζουν την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, όπου επίσης μαζεύεται πλήθος πιστών για να τιμήσουν την χάρη του Αγίου τους.ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ / ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ